In de hedendaagse zorgsector is een dekkend netwerk van cruciaal belang. Het vormt de basis voor tal van essentiële processen en technologieën die de kwaliteit van zorg, efficiëntie en veiligheid beïnvloeden. In deze blog bespreken we de verschillende aspecten van een goed netwerk en de voordelen die het oplevert voor zorginstellingen.

Een goed netwerk is meer dan een “goed wifi bereik”. Het is een combinatie van internetverbinding(en), Firewalls, Routers en Switches. En het belangrijkste van een goed netwerk is: het moet altijd beschikbaar zijn en veilig te gebruiken.

Vroeger vs. nu

Vroeger werd een netwerk uitsluitend gebruikt door PC’s en laptops. Maar daar kwamen al gauw veel meer apparaten bij. Denk aan smartphones en tablets. Tegenwoordig zijn er zelfs weinig apparaten meer die géén connectie met het netwerk maken. Ook in de zorg is dit een herkenbare ontwikkeling.

Zorgoproepsystemen, domotica en sensortechnologie zijn hier voorbeelden van. Al deze elementen maken gebruik van hetzelfde of meerdere netwerken. Het netwerk wordt dus steeds zwaarder belast en multitechnologie wordt steeds belangrijker.

Daarom is een goede netwerkstrategie die dit faciliteert van groot belang.

Toename van Bluetooth Low Energy

Vooral Bluetooth Low Energy (BLE) wordt steeds vaker gebruikt om apparatuur op korte afstanden te laten communiceren. Met ‘kort’ bedoelen we een afstand tot 50 meter.

Ook netwerkleveranciers doen mee aan deze trend. Daarom zijn acces points inmiddels vaak niet langer alleen een wifi acces point, maar een multi-technologiepunt dat ook BLE ondersteunt.

Realtime lokalisatie van hulpmiddelen

Realtime lokalisatie sensoren maken gebruik van BLE. Met een relatief modern netwerk, is de kans groot dat je al voorzien bent van de juiste acces points. En heb je een goed dekkend wifi-signaal? Dan betekent dit automatisch ook een goed dekkend BLE-signaal, omdat dit signaal sterker is dan het wifi signaal. Een goed netwerk is cruciaal voor de implementatie van Realtime Lokalisatie (RTLS) van hulpmiddelen. RTLS maakt het mogelijk om de locatie van hulpmiddelen in realtime te monitoren, wat leidt tot:

  • Verhoogde efficiëntie: minder tijdverlies door het zoeken naar verloren hulpmiddelen.
  • Betere kostenbeheersing: verminderde kosten door optimalisatie van hulpmiddelenbeheer.
  • Verbeterde patiëntenzorg: snellere beschikbaarheid van benodigde hulpmiddelen.

Bij een minder goede dekking van de bestaande acces points kun je ervoor kiezen om de nauwkeurigheid van lokalisatie te verminderen naar bijvoorbeeld een vleugel of een hele afdeling. Of om op strategische lokalisatie BLE-locators te plaatsen. Uiteindelijk moet het streven zijn dat je de lokalisatie tot op kamerniveau nauwkeurig maakt.

Implementatie van IoT en domotica oplossingen

Het Internet of Things (IoT) en domotica steunen beide op een goed netwerk. Deze middelen bieden flink wat mogelijkheden voor de zorgsector, zoals:

  • Dwaaldetectie en -preventie: bescherming van kwetsbare cliënten door het monitoren van hun locatie.
  • Monitoring van vitale parameters: vroege detectie van gezondheidsproblemen door continue monitoring van bijvoorbeeld ruimtes en kamers.
  • Automatische medicatiedispensatie: verhoging van de medicatieveiligheid door automatisering.
  • Verbetering van de veiligheid met sensorgestuurde verlichting en slim gekoppelde alarmknoppen

Toekomstbestendigheid

Een goed netwerk is schaalbaar en flexibel, waardoor het kan meebewegen met de veranderende behoeften van de zorginstelling. Dit maakt het mogelijk om nieuwe technologieën te integreren en de zorgverlening voortdurend te optimaliseren.

Investeren in een goed netwerk is een investering in de toekomst van de zorginstelling. Denk daarom goed na over de mogelijke wensen en behoeftes van je zorginstelling. Zo kun je verstandige, multi-technologische keuzes maken.

Om zo goed en optimaal mogelijk gebruik te maken van de geïmplementeerde RTLS-oplossingen, is het belangrijk dat de netwerkstructuur stabiel is en dat je WiFi-punten BLE ondersteunen. Neem contact met ons op om de mogelijkheden voor RTLS in jouw zorginstelling te bespreken.