Als bestuurslid van een zorginstelling draag je vele verantwoordelijkheden. Het waarborgen van kwaliteit, bevorderen van duurzaamheid en minimaliseren van aansprakelijkheidsrisico’s staan dagelijks op je agenda. Hoe ziet zo’n dag eruit? Wat houdt je bezig en welke zorgen spelen er op bestuursniveau? In deze blog lopen we een dag mee met Femke, bestuurslid bij een middelgrote zorginstelling, om zo inzicht te krijgen in de dagelijkse uitdagingen waar zorgbestuurders mee te maken hebben.

De ochtend begint met kwaliteit

Om 8:30 uur schuift Femke aan bij het kwaliteitsoverleg. De afdeling kwaliteit presenteert de laatste cijfers. Het aantal incidentmeldingen is gedaald, maar er blijven zorgen over efficiëntie.

“We zien dat zorgmedewerkers nog steeds veel tijd kwijt zijn aan het zoeken naar hulpmiddelen,” merkt het hoofd kwaliteit op. “Eén zorgmedewerker vertelde dat ze per dienst minstens 20 minuten verliest met zoeken naar tilliften.”

Femke maakt een aantekening. Dit is een terugkerend probleem dat direct de kwaliteit van zorg beïnvloedt. Kostbare tijd die niet aan patiënten besteed wordt. Ze vraagt zich af hoeveel uren zorgverlening hierdoor collectief verloren gaan.

Een andere deelnemer haakt in: “Het aantal incidentmeldingen is dan wel gedaald, maar we hebben iets zorgwekkends geconstateerd. Meerdere apparaten in onze organisatie blijken een verlopen onderhoudsdatum te hebben.” Ook dit noteert Femke direct. Ze weet dat slecht onderhouden apparatuur niet alleen risico’s vormt voor patiënten en medewerkers, maar ook de zorginstelling juridisch kwetsbaar maakt bij incidenten.

Duurzaamheid staat centraal

Om 10:00 uur leidt Femke de duurzaamheidscommissie. De jaarlijkse CO2-footprint staat op de agenda, maar ook het efficiënter omgaan met middelen.

“Wisten jullie dat we vorig jaar 15 nieuwe tilliften hebben aangeschaft?” vraagt Femke. “Dat terwijl we geen duidelijk zicht hebben op hoeveel van onze bestaande liften daadwerkelijk in gebruik zijn en waar ze zich bevinden.”

De facilitair manager knikt instemmend. “Het gebrek aan overzicht kost ons niet alleen geld, maar belast ook onnodig het milieu. We kopen nieuw terwijl bestaande apparatuur ongebruikt in depots staat.”

De commissie besluit om hulpmiddelenbeheer als prioriteit op te nemen in het duurzaamheidsplan. Door betere registratie en lokalisatie kunnen ze verspilling tegengaan en de levensduur van apparatuur verlengen.

Aansprakelijkheid en risico’s beheersen

Na de lunch staat de risico-evaluatie gepland. Femke bespreekt met de juridisch adviseur de verschillende aansprakelijkheidsrisico’s.

“Een belangrijk punt van zorg blijft het onderhoud van medische apparatuur,” merkt de adviseur op. “Als een incident plaatsvindt met niet-onderhouden apparatuur, zijn we als instelling direct aansprakelijk.”

De cijfers liegen er niet om: ongeveer 15% van alle hulpmiddelen mist regelmatig onderhoudsbeurten, simpelweg omdat ze niet vindbaar zijn wanneer de onderhoudsdienst langskomt.

Dit triggert Femke. Dit heeft ze vanochtend ook gehoord bij de kwaliteitsmeeting.

“Wat als we een systeem zouden hebben waarmee we elk hulpmiddel direct konden lokaliseren?” vraagt Femke. “Dit is belangrijk voor de veiligheid van de cliënten, het zorgt ervoor dat het onderhoudspersoneel efficiënter kan werken en hebben we een sluitende administratie voor alle apparatuur.”

Strategische beslissingen nemen

Tijdens de strategische sessie later die middag bespreken Femke en haar collega-bestuurders de langetermijnplannen. Digitalisering staat hoog op de agenda.

“Ik zie kansen in het beter benutten van data,” stelt Femke. “Als we weten welke hulpmiddelen waar worden gebruikt en hoe vaak, kunnen we onderbouwde beslissingen nemen over nieuwe investeringen.”

Haar collega’s zijn enthousiast over dit perspectief. Femke stipt ook gelijk het onderwerp van kwaliteit aan. Doordat er meerdere motivaties zijn, is er een sterkere businesscase beschikbaar. Met betere data kunnen ze tenslotte niet alleen kosten besparen, maar ook de zorgkwaliteit verhogen en duurzamer werken.

Verantwoording naar de Raad van Toezicht

De dag eindigt met een vergadering met de Raad van Toezicht. Femke presenteert het plan om te investeren in een realtime lokalisatiesysteem voor hulpmiddelen.

“Door dit systeem kan onze instelling jaarlijks zo’n 20% besparen op de aanschaf en het onderhoud van hulpmiddelen,” legt ze uit. “Tegelijkertijd verhogen we de kwaliteit van zorg doordat personeel minder tijd kwijt is aan zoeken.”

De Raad is onder de indruk van de cijfers en keurt het plan goed. Ze waarderen Femke’s holistische benadering waarbij kostenefficiëntie, kwaliteit, duurzaamheid en risicomanagement samenkomen.

Technologie die werkt voor de zorg

De ervaringen van Femke laten zien hoe moderne hulpmiddelenbeheeroplossingen zoals die van SilverCloud Zorg IoT kunnen bijdragen aan meerdere strategische doelen. Door realtime lokalisatie van apparatuur krijg je als bestuurder grip op kwaliteit, duurzaamheid en aansprakelijkheid.

Ontdek wat AssetGuard voor jou betekent

Benieuwd welke concrete voordelen AssetGuard jouw zorginstelling kan bieden? Download dan onze praktische whitepaper ’10 voordelen van realtime lokalisatie’. Hierin lees je hoe verschillende disciplines in jouw organisatie – van zorgmedewerker tot manager – direct profiteren van beter hulpmiddelenbeheer.

Wil je weten hoe SilverCloud Zorg IoT jou kan helpen om grip te krijgen op je medische hulpmiddelen? Neem contact op, we denken graag met je mee over de mogelijkheden.

Nog geen concrete hulpvraag, maar wel benieuwd naar ontwikkelingen op het gebied van zorginnovatie? Volg onze LinkedIn-pagina voor regelmatige updates en praktische inzichten.