Ben je ook wel eens wanhopig op zoek geweest naar die ene bloeddrukmeter of bladderscan, terwijl je zeker wist dat je organisatie er meerdere had? Je bent niet alleen. In zorginstellingen door heel Nederland vinden zorgmedewerkers creatieve oplossingen om hun favoriete hulpmiddelen beschikbaar te houden. In deze blog deelt Karla Dokter, commercieel manager bij SilverCloud Zorg IoT, enkele opvallende ontdekkingen over de vindingrijke bewaarplekken die zorgmedewerkers bedenken en de oplossing.

Duurzaamheid voorop bij je sensorkeuze

Het gebeurt in vrijwel elke zorginstelling: belangrijke apparatuur is nergens te vinden wanneer je het nodig hebt. Als facilitair manager denk je misschien dat er gewoon te weinig hulpmiddelen zijn, maar de werkelijkheid kan weleens verrassender zijn dan je denkt.

Bij een van onze klanten ontvingen we een melding over een onvindbare bloeddrukmeter. De tag gaf aan dat het apparaat in een specifieke kamer moest zijn, maar niemand kon het vinden. Na grondig zoeken keek iemand uit wanhoop naar boven – en jawel, mysterie opgelost! De bloeddrukmeter lag verstopt boven een plafondplaat. Een creatieve zorgmedewerker had een persoonlijke “geheime bewaarplaats” gecreëerd om zeker te weten dat de bloeddrukmeter beschikbaar zou zijn tijdens haar dienst.

Dit is geen helaas uitzondering. We horen wel vaker verhalen van verstopte hulpmiddelen: in kluisjes en achter vergrendelde kastdeuren – waarvan de sleutels uiteraard niet getagd zijn –, of simpelweg meegenomen naar huis om de volgende dag weer netjes mee naar werk te nemen.

De psychologie achter het verstoppen

Waarom doen zorgmedewerkers dit? Het komt zeker niet voort uit kwade wil, maar uit frustratie en een oprecht verlangen om goede zorg te leveren. Wanneer hulpmiddelen schaars lijken of moeilijk te vinden zijn, nemen medewerkers het heft in eigen hand.

“Ik heb het nodig voor mijn cliënten”, is vaak de gedachte. Of: “De vorige keer kon ik het nergens vinden en moest ik kostbare tijd verspillen met zoeken.” Het achterliggende probleem is vaak niet een tekort aan hulpmiddelen, maar een gebrek aan inzicht in waar ze zich bevinden.

Hoe AssetGuard dit oplost

Met AssetGuard Snelvinden krijg je niet alleen inzicht in waar je hulpmiddelen zich bevinden, maar creëer je ook een cultuur waarin verstoppen niet meer nodig is. Iedereen kan direct zien waar de dichtstbijzijnde tilband, bladderscan of bloeddrukmeter is.

Door de verzamelde data via AssetGuard Insight te analyseren, ontdek je bovendien patronen in het gebruik van hulpmiddelen. Misschien blijkt wel dat sommige afdelingen structureel meer apparatuur nodig hebben dan andere. Of dat bepaalde tijdstippen extra druk zijn, waardoor een betere spreiding van werkzaamheden mogelijk is.

Van verstoppertje naar transparantie

Het meest fascinerende aspect van deze verstoppraktijken is hoe snel ze verdwijnen zodra er openheid en inzicht is. Als iedereen weet waar de hulpmiddelen zijn en erop kan vertrouwen dat ze vindbaar blijven, verdwijnt de behoefte om ze te verstoppen.

Meer weten?

Wil je weten hoe SilverCloud Zorg IoT jou kan helpen om grip te krijgen op je medische hulpmiddelen? Neem contact op, we denken graag met je mee over de mogelijkheden.

Nog geen concrete hulpvraag, maar wel benieuwd naar ontwikkelingen op het gebied van zorginnovatie? Volg onze LinkedIn-pagina voor regelmatige updates en praktische inzichten.

Karla Dokter, Commercieel Manager SilverCloud Zorg IoT